Om Elisabeth

Elisabeth Uldall Pelch (1942)

Cand. Theol., forfatter & konsulent

Kogtvedvænget 9P

5700 Svendborg

Mobil 22 42 66 75

Email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Elisabeth Uldall

 

 

 

Biografi

 • 1992-, fuldtidsforfatter
 • Omfattende kursus- og foredragsvirksomhed, også i udlandet. Teaterkonsulent. Voksenundervisning, bla. på Amtscentralerne for Undervisning. (Tildelt autorkontoens rejselegat)
 • Radio og TV arbejde og freelance journalistik - (kulturstof)
 • 1984-1985, Scholar v. Mental Research Institute, Palo Alto, Californien Fulbright stipendiat
 • 1974-1990, Sognepræst i Skovshoved og Holte
 • 1972-1974, Adjunkt på Haslev Seminarium
 • 1971, Kandidat i teologi fra Københavns Universitet
 • 1962, Student Sorø Akademi
 • 1960-61, Studieophold i USA

 

Medlemskaber

 • Dansk Forfatterforening
 • Soransk Samfund

 

Interesser

 • Kunst. Arkitektur. Musikhistorie. Sprog - På det seneste også fransk. Rejser og selvfølgelig al slags natur. Børnebørnene!

 

Andet

 • Kursus i voksenpædagogik på Købehavns Universitet

 


Om Elisabeth
En karriere begynder, før man tror det. Min tog fart umiddelbart efter studentereksamen, hvor jeg et par uger bestyrede en lille turistbod på torvet i Sorø.

Men hvorfor blive i andedammen? Et tre måneders job som counsellor i en spejderlejr i Rocky Mountains udvidede horisonten så meget, at jeg følte mig klar til universitetet. Der fulgte et år som stud. mag. i engelsk og latin. Men den indbyggede græskprøve bevirkede, at det græske tog overhånd - med et hovedspring som resultat - over i theologien.

Der skulle imidlertid også brød på bordet. Jeg blev udsalgsassistent i Daells Varehus. Denne ellers lovende løbebane måtte desværre opgives efter kun fem dage; det lå alligevel ikke til mig at sælge nylonstrømper.

Det har altid været nødvendigt for mig at skrive. Kunne man oven i købet tjene penge ved det? Jeg reflekterede på en annonce og begyndte at levere tekster til en tegneserie: en Anders - And - psyke skal man ikke kimse ad. I en periode blev han helten i mit liv.

Man modnes med alderen - men bliver også mere sulten! Ramt af overmod sprang jeg til familiens rædsel ud som regnskabsassistent på Egmont, - et kollegium der om sommeren fungerede som hotel. Jeg holdt ud i to dræbende sæsoner, hvorpå jeg for evigt tog afsked med tal.

Omsider tonede det helt rigtige job frem: stewardesse i SAS! Der er langt fra Brønshøj til Kastrup, hvor aftenundervisningen foregik, men man skal ikke stikke op for bollemælk! Europa ventede! Hyren stod ikke mål med sliddet. Dengang foregik serveringen i flyet med manér, så vi måtte løbe stærkt! Men maden ombord var på den tid af rimelig kvalitet, og så var der nok til alle! Jeg har overnattet de første x antal gange i Nordnorge. Klimaet i Rom og Nice var mere tiltalende. Paris, London og Zürich var heller ikke at foragte, når man skulle lufte sin chikke uniform. Til trods for en lang pilotstrejke med lønnet luksustid til repetition på altanen kaldte studierne dog nu for alvor.

Det gjorde imidlertid også udsigten til nogle uger i Leningrad. Ærmerne måtte igen smøges op. Der blev et deltidsjob ledigt som studentermedhjælper i Det kongelige Biblioteks danske afdeling, kombineret med timer i småtryksafdelingen. Det blev nødvendigt at lære lidt russisk! Af sted til aftenskole, - og et nyt alfabet blev føjet til det græske og hebraiske.

Biblioteksarbejdet varede i otte måneder - besøget i Leningrad faldt i januars semesterpause - i 30 graders kulde! Aldrig har jeg frosset så meget!

Tro det eller ej: Jeg sprang ud som kandidat på normeret tid, oven i købet med et (ikke-obligatorisk) speciale i hånden. Nu vinkede fast arbejde forude, - men først efter et halvt år. Lediggang? Nej!
Kandidaten blev rengøringsdame på Bispebjerg Hospital på ugeløn, udbetalt hver lørdag i kontanter.

Turister, rådgivning, (ud)salg, psykologi, lægge til og trække fra, globalt udsyn, gammel kultur, fremmede skrifttegn, kulde og varme - - alt i alt en mangeartet bagage i rygsækken til glæde og gavn.

Det blev til spændende år med undervisning af seminariestuderende og senere et alsidigt og udfordrende arbejde i Folkekirken. Og nu kulminerer erfaringerne fra den brogede løbebane på herlig vis i min professionelle forfattervirksomhed.