Anmeldelse af Bodil Boisen

 

Som vinden blæser

Elisabeth Uldall: Det skjulte sprog – hvad fløjene fortæller.

Forlaget Facet 2008

112 sider. 249 kr.

På en rundtur i Yunnanprovinsen i Kina blev min rejsefælle flere gange spurgt: ”Hvorfor går Bodil hele tiden rundt med næsen ned i jorden?” ”Det er, fordi hun har et tema – hun fotograferer belægninger!” lød svaret. Elisabeth Uldall (S62) har også et tema; hun har i årevis gået rundt med næsen i vejret og kigget op på tårne og tage, i by og på land, herhjemme og i udlandet. Det er der kommet en rigtig sjov bog ud af.

”En vejrhane er en vindfløj, men ikke alle vindfløje er vejrhaner” – så mange af dem har dog hanen som motiv, at ordene i vores bevidsthed nærmest er blevet synonymer, ja mange os af tøver ikke med at kalde en vindfløj med en gris, en kongekrone eller noget helt tredje for en vejrhane! Hvorfor er hanen blevet det mest yndede motiv, hvor stammer det fra, og hvad er symbolikken i det? Svaret indeholder mange elementer af blandt andet mytologisk og religiøs art, og dem kan man læse om i denne bog.

Her fortælles også om alle – eller i hvert fald rigtig mange – andre vindfløjs-figurer og deres oprindelse, om tamdyr, fugle og fisk, om drager og havfruer, ja sågar om Fugl Fønix. Vi møder vindfløjene på ”fag”bygninger, det være sig stalde eller kirker, autoværksteder eller slotte, men vi møder dem selvfølgelig også på ryggen af den almindelige beboelse. Og for langt de flestes vedkommende kan vi umiddelbart se, hvad vindfløjene vil informere os om. Bogen kommer vidt omkring geografisk, men også i kulturhistorien og arkitekturen. Og det hele er fortalt i et levende, humoristisk sprog.

Bogen er illustreret med en overdådighed af dejlige fotos, og layoutet er smukt og kreativt.

I øvrigt tror jeg, at Elisabeth også indimellem går med næsen ned i jorden – på hendes hjemmeside fandt jeg under fanen ”kommende bøger” et billede af et kloakdæksel med Sorøs byvåben!

Bodil Wille Boisen i Soranerbladet i februar 2009